Borstcentrum ZuidHollandZuid

Spread the love

Sinds 1 juli 2016 kunnen patiënten met (verdenking op) borstkanker worden behandeld in samenwerkingsverband Borstcentrum ZuidHollandZuid. Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Ikazia Ziekenhuis en  Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse. Meer dan tachtig medisch specialisten, paramedici (zoals fysiotherapeuten en diëtisten) en verpleegkundigen werken hierin intensief samen. De zorg – geleverd door Borstcentrum ZuidHollandZuid – wordt verleend vanuit de vier verschillende ziekenhuizen.

Kwaliteit borstkankerzorg verder verhogen
“Door kennis en kunde op het gebied van borstkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we de zorgkwaliteit voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse Eilanden verder verhogen”, aldus Annemiek van der Padt, bestuursvoorzitter Borstcentrum ZuidHollandZuid. In de regio behandelen de vier ziekenhuizen samen het grootste aantal patiënten met borstkanker.
Het gespecialiseerde team van het Borstcentrum bestaat onder meer uit chirurgen, internist-oncologen, radiotherapeuten, radiologen, pathologen, plastisch chirurgen, mammacare-verpleegkundigen en psychologen. Met de bundeling van kennis – ook op het gebied van meer zeldzame vormen van borstkanker –  kan de best mogelijke zorg worden verleend.

Snel duidelijkheid over ziekte en behandeling
Binnen de samenwerking van het Borstcentrum bespreken de medisch specialisten wekelijks de dossiers en behandeltrajecten van patiënten. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstkankerbehandelingen en medische technologieën besproken. Het voordeel voor de patiënt is dat het dossier door meerdere specialisten wordt beoordeeld en kort daarna het behandeltraject kan beginnen in een ziekenhuis in de regio.

Zorg op vier ziekenhuislocaties
De vier ziekenhuizen gaan werken met dezelfde behandelmethodes. “Een patiënt met borstkanker kan voor de meeste onderzoeken en behandelingen dagelijks terecht in het ziekenhuis van voorkeur. Voor specifieke behandelingen kan het nodig zijn om de patiënt op een andere ziekenhuislocatie te helpen. De vervolgbehandelingen en nazorg vinden vervolgens weer plaats in het ziekenhuis van voorkeur”, geeft Annemiek aan. De patiënt wordt tijdens het behandeltraject door een vaste verpleegkundige, de zogenaamde casemanager, begeleid.

Gezamenlijk elektronisch patiëntendossier
In 2017 stappen de vier ziekenhuizen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD), met het doel snel de nodige patiëntgegevens beschikbaar te hebben. Na akkoord van de patiënt zijn dan de medische gegevens beschikbaar voor alle behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. In het EPD kan informatie worden afgeschermd als dat moet.

Over Coöperatie Zorg op Zuid
De vier genoemde ziekenhuizen werken intensief met elkaar samen onder de naam ‘Coöperatie Zorg op Zuid’, met als motto: “Zorg dichtbij als het kan en verder weg als het moet”.

BorstcentrumZuidHollandZuid.nl maakt gebruik van cookies.
Heeft u dit liever niet? Lees hier meer over ons privacybeleid.